Internet of Things: dé kans voor resellers!

Het is dé kans voor ICT- en telecomresellers die op zoek zijn naar new business: Internet of Things (IoT), ook wel Machine to Machine (M2M) genoemd. Specialist in IoT, Comgate, legt uit hoe de Internet of Tings-belofte vandaag al omgezet kan worden in harde omzet.


Definitie Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) is geautomatiseerde digitale communicatie tussen dingen en staat in Nederland ook wel bekend onder de naam Machine to Machine (M2M). Forrester Consulting gebruikt de volgende omschrijving van Internet of Things: “Slim verbonden apparaten die bedrijven gebruiken om beter zicht te krijgen op de identificatie, locatie en staat van producten, eigendommen, transacties en mensen om zo effectievere en snellere beslissingen te kunnen nemen en om de interactie met klanten te verbeteren. ”Internet of Things is de meest strategische ICT-keuze voor het komende decennium. Dat zegt 80 procent van 593 ondervraagde bedrijven in het onderzoek.


Investering en geen kostenpost voor klanten

Dat Internet of Things voor bedrijven een investering is en geen kostenpost, is een extra reden om ermee aan de slag te gaan. Om een IoT-oplossing in te zetten moet een organisatie namelijk behoefte hebben aan doelmatigheid, zoals de besparing in manuren, grondstoffen of geld.  De in te zetten IoT-oplossing zal per definitie een positieve business case moeten opleveren voor de klant. De voorbeelden die je kunt verzinnen zijn onbeperkt. Bijna alle relevante spullen die een bedrijf gebruikt, kunnen worden verbonden in de vorm van een simkaart of wifi-connector. Denk daarbij aan auto’s, vrachtwagens, heftrucks, gereedschap, camera’s, sensoren, lampen, beveiligingsdetectoren, etc.  Op elk mens zijn zo’n vijf connectoren te leveren. Een reseller met een base van 2000 simkaarten kan zijn simkaartenbase dus dankzij IoT minimaal verdubbelen.


Waarom een reseller aan de slag moet met IoT

Internet of Things biedt ICT- en telecomresellers ongekende mogelijkheden om zich te onderscheiden, nieuwe markten aan te boren, hun omzet en marge significant te verhogen en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.

 • IoT-projecten bestaan uit verschillende onderdelen, waarbij elke een kans biedt om omzet te genereren:
  meetapparatuur (bijvoorbeeld sensoren);
 • connectiviteit hardware (gateways, routers, simkaarten);
 • connectiviteit netwerk (3G/4G, Sigfox, LoRa etc.);
 • systeemintegratie;
 • data opslag en data analyse apparatuur (applicatieservers);
 • software of additionele hardware die voor elk onderdeel nodig zal zijn (bijvoorbeeld microcontrollers, PLC’s).

Het mooie is dat IoT-projecten de reseller een uitgelezen kans bieden om hun klanten een totaaloplossing te bieden. De klant is bereid om voor een oplossing meer te betalen dan voor een los product. Het meedenken over een IoT-project is dan ook de ultieme stap voor een reseller naar de positie van Managed Service Provider (MSP).  Er wordt immers veel toegevoegde waarde geboden. Na de implementatie van een project kan er vrij gemakkelijk een vaste fee gevraagd worden voor het onderhoud van de oplossing. IoT-projecten hebben behoefte aan een projectbeheerder en dat is een rol die de reseller prima op zich kan nemen.


Projecten vinden

Het mooie van Internet of Things is dat het vrijwel elk bedrijf aangaat. Een reseller dient dus eerst eens in de eigen base te kijken. Kijk gewoon eens rond in de omgeving waar kansen kunnen liggen. Het begint met het meedenken met de klant en het bouwen van een sluitende communicatiemix: leaflets, website en een powerpoint voor het accountmanagement. BlueLine bouwt met IoT-specialisten aan een programma waarmee resellers snel en efficiënt kansen in hun base in direct lead-omgeving kunnen zoeken en verzilveren.  Om complete IoT/M2M-projecten te verkopen, is kennis nodig van de verschillende oplossingen en van het totaalplaatje.


Comgate biedt kennis, kunde en de juiste ingrediënten

Distributeur Capestone lanceerde in 2015 in nauwe samenwerking met de internationaal dominante IoT-speler, Telit de spinn off Comgate. Comgate heeft een uitgebreid aanbod aan:

 • IoT-Connectivity: M2M simkaarten en abonnementen)
 • IoT-Management platformen (Telit, deviceWISE, Jasper)
 • IoT-Hardware
 • IoT-support, technisch en management ondersteuning.

Reseller zijn bij Comgate biedt vele voordelen, zoals IoT-seminars bijwonen om kennis te delen, een compleet aanbod van IoT-oplossingen, de state-of-the-art connectiviteitsdienst en tenslotte een transparante shared revenue constructie, waarmee een reseller profiteert van het gehele IoT/M2M-project.  IoT-oplossingen zijn niet meer weg te denken uit ons leven en hebben een belangrijke economische en maatschappelijke waarde.

Resellers die meer informatie willen over het communicatie/lead-programma kunnen contact opnemen met HP van Tilburg: [T] 06-53664646 [E] hp@mxmblueline.nl of rechtstreeks met Comgate: [T] 085-1110839

Deel dit bericht
Share

Geef een reactie